Uhuru Mama viser hvordan solidaritet kan føre til endringer.
I stedet for å vente
Uhuru Mama består av 34 mødre av barn med utviklingshemninger ved barneskolen Uhuru Mchanganyiko i Dar es Salaam, Tanzania. Kollektivet har sitt utspring i at jeg la merke til at mange mødre satt og ventet hele dagen, mens barna deres var på skolen. Jeg lanserte ideen om et kulturelt kollektiv for Dr. Mariana Makuu ved Open University, og hun likte ideen. Mariana og jeg kjenner hverandre fra samarbeid i Children with Disabilities & UN Rights Conventions, et NOREC-finanisert utvekslingsprosjekt som har som målsetning å bedre livskvaliteten til barn med utviklingshemming i Norge og Tanzania. Vi var enige om at det kunne være styrkende for mødrene å bruke tiden sin til å tjene penger. Mariana åpnet døren til rektor for meg, som var positiv til ideen om å legge til rett for å opprette et kulturelt kollektiv. Et halvt år etter oppstarten har mødrene blitt et sterkt og godt arbeidsfellesskap, de deler gleder og sorger, produserer vakkert håndverk for salg, og samarbeider om forbedring av forholdene mennesker med utviklingshemming i Tanzania.
Se film om Uhuru Mama Collective som går på Tanzanias rikskringkasting (TBC).
Å hekle, sy, og veve seg ut av myter og fordommer
«Å få være med i dette kollektivet – det er som å komme opp fra et dypt, mørkt hull!» sa Hariet Kabende, en av Uhuru Mamaene under den første salgsutstillingen. Mødrene har en gruppe de føler seg hjemme i, de tjener penger, de utvikler ferdigheter som bygger på tradisjonelle kulturelle Tanzaniansk håndverk, de bruker hendene og tankekraft på å lage produkter som blir stadig vakrere, samarbeider om å lage forretningsplaner og utvikler nettverk som kan fremme salg. De er stolte over å ha utviklet kunnskap og ferdigheter, laget masse vakkert, og å ha tjent penger. Se skammer seg mindre, færre hemmes av depresjon, de sover bedre og grubler mindre. Utviklingshemming er tradisjonelt assosiert med heksekraft i Tanzania. Mange tror at det å få et barn med utviklingshemming er en straff, dermed kommer tunge tanker lett. Fra oppstarten av kollektivet var mer enn 2/3 av mødrene deprimerte; etter 6 måneder var mindre enn en tredjedel deprimerte, og blant de som fremdeles var plaget av depresjon, var det i mild grad. Hverdagene til mødrene og familiene deres er imidlertid fremdeles svært krevende: De fleste mødrene er eneforsørgere. Selv om de tjener litt mer og ser lysere på framtiden, lever de i fattigdom i et land uten velferdsgoder. Men at latteren sitter løst innimellom gress, kokosblader og batikkstoffer, og det blir det sunget og danset støtt gjør utfordringer og livets harde realiteter lettere å håndtere. «Jeg hviler litt på matta, ser barnet mitt, kjenner kjærligheten til henne, takker Gud, og så fortsetter jeg,» sier Zulfa, når jeg spør henne hvordan hun orker å stå på slik hun gjør.
Summary of Activities the first year of the collective. The Uhuru Mama Collective in Dar es Salaam, Tanzania, completed its first year with significant achievements. Established in July 2023, we quickly engaged in various activities, including handcrafting beautiful products, research, and photo shoots. We participated in the Arusha conference, launched a Facebook group, and initiated sales exhibitions both locally and in Norway. We found a skilled weaving teacher, and collaborated with a professional designer on designing our logo. We received donations to support our work. We also hosted exchange students and international visitors and conducted workshops on nutrition, reproductive health, and digital learning. Throughout the year, we focused on togetherness, handcrafting, social media engagement, and product sales. Celebrating our one-year anniversary in June 2024, we continue to grow, preparing for future projects and further expanding our reach. Activity list 2023-24.
Økonomisk støtte til kollektivet juli 2023 - 2024.
Media: